Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Χρήστος Παπαθανασίου, επιστρέφοντας από τις μεταμπτυχιακές σπουδές του στην Γαλλία, και εμπνευσμένος από την γαλλική οινική κουλτούρα ξεκίνησε να κάνει το όραμα του πραγματικότητα. Δημιούργησε έτσι τον αρχικό πειραματικό του αμπελώνα και ακολούθως το οινοποιείο του.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου, πρωτότοκος γιός της Οικογένειας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, έχει αναλάβει εξ΄ολοκλήρου την οινοποίηση, δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών οίνων με μεγάλες αξιώσεις. Τον συνδιασμό της επιτυχίας έρχεται να συμπληρώσει ο Γιώργος Παπαθανασίου, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως τεχνολόγος γεωπόνος και είναι υπεύθυνος για το ολοκληρωμένο κομμάτι των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων του Οινοποιείου, καθώς και της φύτευσης νέων ποικιλιών ή την ανάδειξη παλαιών γηγενών.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, βιολογικής καλλιέργειας, εκτείνονται σε διάφορα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, με διαφορετικά υψόμετρα και χώματα. Εδάφη κυρίως αμμοαργιλώδη πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο. Αποτέλεσμα είναι κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και τερουάρ. Αυτό προκύπτει και από την ξερική καλλιέργεια με χαμηλή στρεμματική απόδοση από 400 κιλά έως 700 κιλά ανά στρέμμα. Ανάμεσα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Ελληνικές (Ασσύρτικο, Ροδίτης και Κυδωνίτσα) και οι Γαλλικές (Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay)
Στη γενέτειρα του μυθικού Αχιλλέα, λίγο έξω απο τα Φάρσαλα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται το Οινοποιείο της Οικογένειας Παπαθανασίου. Με σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και σεβασμό προς την παράδοση γίνεται ο τρύγος και η οινοποίηση. Στο υπόγειο κελάρι, κάτω από σταθερές θερμοκρασίες και ιδανικές συνθήκες ακολουθεί η ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια.
Εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή από αυτόν τον single vineyard αμπελώνα στην καρδιά της Θεσσαλίας. Πράσινα φρούτα, κυρίως πράσινο μήλο, φρεσκάδα και φινέτσα ανθέων εσπεριδοειδών. Το λεμόνι και το lime κυριαρχούν και ακολουθούν με την σειρά τους νότες ορυκτών στην επίγευση, εναρμονίζοντας την γευστική εμπειρία του θεσσαλικού αυτού Ασύρτικου.
Θεσσαλικό πάντρεμα των 2 ευγενών γαλλικών ποικιλιών για ένα όμορφο τανικό αποτέλεσμα.Σε αυτή την ένωση,καθοριστικό ρόλο παίζει η δρύινη «αγκαλιά» του βαρελιού, που στην 6μηνη παραμονή του, ομαλύνει την ένωση των δύο και αναδεικνύει τα ευγενή αρώματα και τις γεύσεις τους.
Γέννημα προσωπικής φιλοδοξίας, ένα super-premium ροζέ, τύπου Προβηγκίας, που ο γευστικός του χαρακτήρας, δεν προδίδει την καταγωγή του (από σταφύλι Cabernet Sauvignon). Ξηρός, με απίστευτα αρώματα και μια καθηλωτική επίγευση, από κλήματα ηλικίας 15 ετών, με χαμηλή στρεμματική απόδοση και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Οινοποιείο και αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας
διεύθυνση. Κατωχώρι Φαρσάλων , Τ.Κ. 40300, Λάρισα
τηλ. +30 6979 284631
email. info@papathanasiouwines.gr