Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Χρήστος Παπαθανασίου, επιστρέφοντας από τις μεταμπτυχιακές σπουδές του στην Γαλλία, και εμπνευσμένος από την γαλλική οινική κουλτούρα ξεκίνησε να κάνει το όραμα του πραγματικότητα. Δημιούργησε έτσι τον αρχικό πειραματικό του αμπελώνα και ακολούθως το οινοποιείο του.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου, πρωτότοκος γιός της Οικογένειας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, έχει αναλάβει εξ΄ολοκλήρου την οινοποίηση, δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών οίνων με μεγάλες αξιώσεις. Τον συνδιασμό της επιτυχίας έρχεται να συμπληρώσει ο Γιώργος Παπαθανασίου, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως τεχνολόγος γεωπόνος και είναι υπεύθυνος για το ολοκληρωμένο κομμάτι των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων του Οινοποιείου, καθώς και της φύτευσης νέων ποικιλιών ή την ανάδειξη παλαιών γηγενών.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, βιολογικής καλλιέργειας, εκτείνονται σε διάφορα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, με διαφορετικά υψόμετρα και χώματα. Εδάφη κυρίως αμμοαργιλώδη πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο. Αποτέλεσμα είναι κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και τερουάρ. Αυτό προκύπτει και από την ξερική καλλιέργεια με χαμηλή στρεμματική απόδοση από 400 κιλά έως 700 κιλά ανά στρέμμα. Ανάμεσα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Ελληνικές (Ασσύρτικο, Ροδίτης και Κυδωνίτσα) και οι Γαλλικές (Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay)
Στη γενέτειρα του μυθικού Αχιλλέα, λίγο έξω απο τα Φάρσαλα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται το Οινοποιείο της Οικογένειας Παπαθανασίου. Με σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και σεβασμό προς την παράδοση γίνεται ο τρύγος και η οινοποίηση. Στο υπόγειο κελάρι, κάτω από σταθερές θερμοκρασίες και ιδανικές συνθήκες ακολουθεί η ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια.
Παρατηρώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, εκτείνεται μία τεράστια πεδιάδα 14.036 χλμ² περιτριγυρισμένη από βουνά: οροσειρά της Πίνδου, Άγραφα, Όλυμπος και Κίσσαβος.
Μέσα στο μοναδικό της μικροκλίμα, φύονται, βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες, εύρωστοι και υγιείς. Με σεβασμό και πάθος, στην καρδιά της ιστορικής Θεσσαλικής Γης, η Οικογένεια Παπαθανασίου δημιουργεί, premium οίνους, που εξιστορούν στο ποτήρι τα πάντα για τον εαυτό τους και τον μοναδικό τους χαρακτήρα και terroir.
Πράσινα φρούτα όπως αχλάδι και lime, μαζί με φινέτσα από άνθη εσπεριδοειδών είναι το αρωματικό προφίλ του οίνου αυτού. Με την πινελιά αρωμάτων ανανά και μάνγκο, λόγω της μικρής συμμετοχής του ευγενούς Chardonnay.
Στο στόμα τραγανή οξύτητα και νότες μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ, με μια μικρή παρουσία «θεσσαλικής ορυκτότητας» στην επίγευση, ολοκληρώνουν μια διαφορετική άποψη έκφρασης σε αυτό το Ασύρτικο.
Άκρως ανάλαφρο και φρέσκο, μια δροσιστική επιλογή είτε μόνο του είτε συνοδεία λιπαρών τυριών καθώς και κάθε είδους θαλασσινού. Σερβίρεται στους 6 – 10 ℃.
Με το άνοιγμα της φιάλης ξεχύνονται αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλων και λευκόσαρκου ροδάκινου προετοιμάζοντας τον ουρανίσκο για κάτι μοναδικό.
Φτάνοντας στην γευστική δοκιμή με έκπληξη διακρίνονται οι ευγενείς γεύσεις των φρούτων που εμφανίστηκαν αρωματικά στην αρχή.
Καταναλώνεται τόσο με συνοδεία φαγητού όσο και απουσία του!
Κορυφαίος συνδιασμός με ζυμαρικά με θαλασσινά.
Σερβίρεται στους 10 – 12 ℃.
Αρώματα κερασιού, δαμάσκηνου και σίγουρα βανίλιας, μαζί με νότες ροδιού κατά την διάχυση των αρωμάτων του, στο ποτήρι.
Στο στόμα, το ήπιο σώμα του, ανάλαφρο και βελούδινο αφήνει μια ανεπαίσθητη γλυκάδα στην επίγευσή του, (αν και ξηρός οίνος) σε αφήνει να αναρωτιέσαι..
Η έλλειψη τανινών του το κάνει να μπορεί να καταναλωθεί και άνευ συνοδεία φαγητού, ακόμη και αρκετά δροσερό, το καλοκαίρι!
Σερβίρεται στους 10 – 12 ℃.
Στα αρώματά του (αφού το μεταγγίσουμε και του δώσουμε χρόνο να αναπνεύσει) διακρίνουμε φυσικά την νότες ξύλου δρυός, καπνό και πελτέ ντομάτας. Ακολουθεί ισορροπία, μαρμελάδας φρούτων του δάσους, όπως μαύρο σμέουρο, και βατόμουρο αλλά και μαύρης σοκολάτας μαζί με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Στόμα γεμάτο, πλούσιο σώμα, με στρόγγυλες τανίνες και οξύτητα που ολοκληρώνει την γευστική εμπειρία σαν πινελιά επιτυχίας.
Συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία, όλα τα κόκκινα κρέατα, ωρίμανσης, κοπές, καθώς και τα πιάτα με σκούρες σάλτσες. Σερβίρεται στους 12 – 17 ℃.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Οινοποιείο και αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας
Οινολογός // Θανάσης Παπαθανασίου // +30 6979 284631
Γεωπόνος // Γιώργος Παπαθανασίου // +30 6973 790193
διεύθυνση. Κατωχώρι Φαρσάλων , Τ.Κ. 40300, Λάρισα
τηλ. +30 6979 284631
τηλ. +30 24910 24137
email. info@papathanasiouwines.gr